Friday, August 18, 2017

road to success

"Halangan sebenar untuk kita berjaya berpunca dari DIRI SENDIRI. So siapa yang bersungguh2 nak berjaya, deal with that. Jangan pernah sekali2 tunding jari kat org lain and accuse them of being the reason we are still not successful..because nobody is responsible to make you successful other than yourself. And nobody is responsible for your failure except for yourself also"

Sunday, August 6, 2017

mary jardin : every woman's dream





Looking back on my life 11 months ago, I was just a normal housewife, a biomedical science graduate but choose to be a stay at home mother.

Then I discovered Mary Jardin.....

Masa tu, ramaiiii kakak senior dari UIA Kuantan from medical line ni (doctors & pharmacists), duk declare yang diorang ni Mary Jardin agent. Hish tak boleh jadi, orang kerja busy oncall bagai, dah ada income beribu pun join Mary Jardin.

Bermulalah episod mengusha profile founder Mary Jardin, Dr. Maryam Al-Batul Azizuddin, dan terjumpalah dengan profile FB Master Stokis Terengganu, Kak Sharifah Nurzeah.

Masa tu, memang tengah mencari nak jual apee laaa, nak buat apee laaa, sebab nak generate income dari rumah. Yes, from home! Actually kan, tirah ni jenis yang berangan nak jadi lecturer pakai baju cantik-cantik bagi lecture dalam lecture hall ahahaaaa! I even imagined that i present my paper in international conference. Haih verangan nombor satu jah oiii!

Kadang benda yang kita nak mungkin bukan yang terbaik untuk kita. Tirah tolak dua tawaran untuk buat Master. Melepaskan tawaran untuk sambung belajar memang berat. Because it was my dream to further my study until PhD. Sape tahu nama email tirah, memang akan tahu benda ni. Nama email poyo giler! I made that email masa undergraduate, hoping that it will turn into reality kah!

Selepas istikharah & isytisyarah, tirah decide nak join Mary Jardin. Tirah ingat lagi, i was crying at the moment i asked Allah is it right for me to join this. I was hoping that this is the BEST path for me. Masa bincang dengan abang pun, it was a heart to heart moment. I was seeking this man's blessing for me to work from home. Alhamdulillah, abang bagi izin, dan masa tu, hati sangat tenang.

Rezeki tirah, dapat naik stokis just after a month i join this family. RM 3 256.50. Duit 'gaji' pertama dari Mary Jardin. Duit yang diperoleh dengan tangis dan tawa dalam dunia bisnes. Hanya bermodalkan RM 50 dan pengorbanan masa.

Benar, rezeki datang dari arah yang tidak kita sangka. Sesungguhnya, tirah sangat beriman dengan ayat 2-3, Surah At-Thalaq.

Praise to Allah The Almighty, I started to enjoy the income I made, along with the time flexibility I have with this business.

10 magical months passed, and today I have a team with more than 200 teammates in MJAnNajah. Dari group sale Rm 20k, MJAnNajah dah pernah mencapai group sale hampir RM 70k. Sekarang, i'm working toward achieving total group sale RM 75k! 

Sekarang MJAnNajah dah lahirkan 2 orang stokis dari kalangan anak, Habibah Hassan & Illeya Ibrahim dan 2 orang stokis dari kalangan cucu, Munirah MJ & Faizah Abdullah Asuhaimi.

Honestly, tirah impikan untuk bantu seramai mungkin wanita (ahahaha feministnye i!) untuk jana duit dari phone saja. Bak kata Dr. Maryam, "Office hanya di handphone, tapi bergaji CEO!"

I have my own BIG WHY kenapaaaa tirah bersungguh sangat nak buat Mary Jardin. MJAnNajah was named after my first daughter. Najah Nafeesa. She is my strongest 'why'.

Umi buat ni untuk Najah Nafeesa dan adik-adik. Moga, berbaloi usaha umi korbankan masa muda, dan juga impian umi, untuk masuk dalam sepak terajang bisnes ni, demi anak-anak umi tercinta.

Thanks to Mary Jardin for everything that I have achieved today. I can never be happier 

MJAnNajah
Together We Succeed

Proud of myself 
Athirah Ariffin
Founder,
MJAnNajah



Sunday, February 14, 2016

catatan umi : 27 minggu


Anakku.

Zuriat umi abi.

Umi sangat gembira dapat merasa setiap gerak tubuh badanmu.

Membesarlah dengan sihat dan sempurna anakku.

Beberapa waktu lagi, kita bakal bertemu sayangku.

Moga nanti, Allah memberikan umi abi kekuatan untuk menjadi ibu bapa yang soleh solehah dan dalam mendidikmu dan juga adik-adikmu untuk menjadi manusia yang berguna.

Friday, February 5, 2016

anak-anak soleh solehah

Siapa tak mahukan anak yang soleh solehah? It's every people's dream kot kan.

Salah satu doa saya, moga Allah rezekikan saya dan suami dengan anak-anak yang menghafal Quran dan mengamalkan Quran yang mereka hafal. Selalu tepuk perut kata kat baby, "Someday you'll be a hafiz / hafizah".

Basically, kita kena didik diri untuk amalkan Quran, baru bole didik anak untuk melazimi Quran. A reminder for us all to never miss Quran, not even for a single day. InsyaAllah, lebih mudah Al-Quran terpahat di hati anak-anak kelak.

Beruntunglah andai kita direzekikan anak-anak soleh yang menghafal dan juga mengamalkan Quran itu sendiri.

Moga Allah tunaikan impian kita :)

Doa ini saya jumpa di Facebook. Saya kongsikan di sini agar boleh jadi panduan buat saya di kemudian hari. Wahai anak-anakku, membesarlah kamu dengan iman dan membesarlah kamu menjadi anak yang soleh dan solehah yang mampu menjadi saham buat abi dan umi :)










Sunday, November 22, 2015

Nisa' Junior Smart Camp 2.0



Alhamdulillah, selesai sudah program Nisa' Junior Smart Camp 2.0. Adik-adik muslimat yang terlibat dalam program ni dalam range 10-15 tahun.

Moga adik-adik membesar menjadi wanita yang solehah wa muslehah. Ini doaku juga doa semua ajk serta fasilatator yang terlibat wahai adik-adik.

Satu perkongsian yang menyentuh hati saya dari ibu peserta sendiri. Peserta baru darjah 4 omooo *ibunya tidak menutup aurat dengan sempurna, tidak memakai sarung kaki & baju pun berlengan pendek*


[Ibu]
Pagi tadi anak pergi ke kedai makan, pakai sarung kaki. Bila ditanya, dia kata aurat. Dan, ibunya mengajak anaknya membeli sarung kaki sama-sama di kedai.
Satu lagi, anak kata, bila angkat tangan, kena pegang hujung lengan kalau tidak akan nampak aurat.😳😳


******************************

Dan benarlah, hidayah Allah itu akan datang pada bila-bila masa. Allah yang menggerakkan hati ibunya untuk menghantar anaknya ke program seumpama ini. Dan, siapa tahu, anaknya menjadi pencetus dakwah dalam keluarga.

Moga Allah rahmatimu dik. Moga Allah istiqamahkan kamu di dalam kebaikan.

Cerita ini hanya satu contoh yang berlaku. Mungkin pada sesetengah orang, ini hanya kisah biasa.

Tapi bagi saya, kisah penghijrahan seorang manusia ke jalan Allah merupakan satu kisah yang menyentuh hati saya *for me aurat is such a big matter and it is not that easy to have such strength to cover all of your aurat properly at the early stage*

Tak semua orang berpeluang untuk mengenal nikmat beramal dengan Islam sejak dari kecil. Tak semua manusia lahir dalam keluarga yang so called 'islamic'. Tak semua orang berpeluang hidup dalam biah solehah sejak dari kecil.

Dan, kita (manusia) yang harus terus saling nasihat-menasihati sesama sendiri.

Kan semua orang nak masuk syurga kan?

😉

Tahniah Nisa' Dungun ♡

Dan moga, Allah kurniakan kita rezeki anak yang soleh wa musleh,

Tak lupa juga, terima kasih buat suami yang banyak menolong walau sibuk dengan kerja dan Ihtifal PASTI Dungun. Moga Allah rahamatimu abang. Moga istiqamah hingga kemenangan.

smile emoticon

Wednesday, November 18, 2015

cinta sejati, cinta sampai syurga


Pertama kali menukilkan sesuatu di sini setelah diri ini dengan sah menjadi milik suami soleh, Encik Herman Hari :)

Ingin kukongsikan sesuatu yang dikenalkan oleh suami. Setiap kali mendengar bait ini, air mataku pasti gugur. Oh sebenarnya ia adalah sebuah lagu yang menjadi OST kepada cerita Habibie Ainun (bole google ye kawan-kawan).


Syukur atas nikmat yang Kau kurniakan. Moga aku manifestasikan kesyukuran ini dengan menjadi isteri solehah dan isteri yang mampu menjadi penyejuk mata suami. Dan moga diri ini mampu menjadi umi yang solehah buat zuriat-zuriat yang bakal lahir.


Cinta sejati. Bagiku, cinta yang mampu membawa kita ke syurga. Cinta yang mampu menemukan orang-orang yang kita sayang dalam syurga Allah. Doaku, moga Allah kumpulkan aku dan orang-orang yang aku sayangi dalam syurga yang kekal abadi.


"Dan orang-orang yang beriman, serta anak cucu mereka mengikuti mereka dalam keimanan, Kami hubungkan anak cucu mereka dengan mereka, dan Kami tiada mengurangi sedikit pun dari pahala amal mereka. Tiap-tiap manusia terikat dengan apa yang dikerjakannya"


[ At-Thur : 21 ]


Vision sebuah baitul muslim bukan hanya di dunia. Moga vision kita panjang dan mampu sampai hingga ke kehidupan abadi di sana. Inilah yang sebenar-benarnya bercinta hingga ke syurga sana.




**********************


Manakala hati menggeliat mengusik renunganMengulang kenangan saat cinta menemui cintaSuara sang malam dan siang seakan berlaguDapat aku dengar rindumu memanggil namaku
Saat aku tak lagi di sisimuKu tunggu kau di keabadian
Aku tak pernah pergi, selalu ada di hatimuKau tak pernah jauh, selalu ada di dalam hatikuSukmaku berteriak, menegaskan ku cinta padamuTerima kasih pada maha cinta menyatukan kita
Saat aku tak lagi di sisimuKu tunggu kau di keabadian
Cinta kita melukiskan sejarahMenggelarkan cerita penuh suka cita
Sehingga siapa pun insan TuhanPasti tahu cinta kita sejati
Saat aku tak lagi di sisimuKu tunggu kau di keabadian
Cinta kita melukiskan sejarahMenggelarkan cerita penuh suka citaSehingga siapa pun insan TuhanPasti tahu cinta kita sejati
Lembah yang berwarnaMembentuk melekuk memeluk kitaDua jiwa yang melebur jadi satuDalam kesunyian cinta
Cinta kita melukiskan sejarahMenggelarkan cerita penuh suka citaSehingga siapa pun insan TuhanPasti tahu cinta kita sejati

Saturday, July 11, 2015

design kematian



Dulu pernah ada yang berpesan, "Design your own grave!". Dan kata-kata itu saya ingat sampai hari ini.

Hari ini terbaca sat perkongsian dari seorang teman, dan rasa macam nak kongsikan di sini untuk tatapan dan ingatan buat diri ini khususnya :)



*****************
Design Kematian |
Akhir-akhir ini perkara ini selalu terlintas di minda. Mungkin petunjuk pada Allah saya perlu membuat satu Target dan work towards that.
Apakah impian design kematian saya?

Ya Allah, Engkau Maha Baik, seandainya hari itu adalah hari Engkau mahu bertemu denganku, aku berimpikan:
1) Aku sedang dalam perjalanan pergi dan pulang dari Kelas mengajar/belajar Al-Quran atau Hadith atau mana-mana taman syurga
atau
2) Aku sedang sujud padaMu, paling aku impikan adalah tika aku solat tahajud (whichhhhhh issss I have to work very very hard!) atau solat-solat fardu yang lain
atau
3) Aku sedang menggembirakan hati suamiku, ibubapa suamiku, ibubapaku, anak-anakku
DAN (no 4 compulsory untuk semua)
4) Yang paling penting, saat Engkau telah redha padaku.
Amin Amin Ya Rabb,
Ya Allah Kau kurniakan Syurga Tertinggi buat sahabat-sahabatku yang baik mendoakan untukku dan kurniakan mereka kematian yang sebaik-baiknya. Bimbing kami ke jalan lurus Ya Allah. Amin Amin
Nota: Subhanallah, in order to achieve the above, banyaknya yang perlu diusahakan cry emoticon
Allahu Akbar, Allahumasoliala Muhammad =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com