Saturday, March 10, 2012

negeri Kelantan seindah namamu

Tadi pergi library nak siapkan assignment Molecular Biology. Alhamdulillah dah siap akhirnya. Sempat download banyak video kat YouTube sebab internet kat library memang laju sangat.

Buat yang tak tahu, sebenarnya Oki Setiana Dewi ada datang Kelantan untuk menjadi panelis Bicara Selebriti 4. Sempat tengok video puisi Oki Setiana Dewi di Kelantan. Subhanallah, bila dengar terus rasa bersyukur jadi rakyat Kelantan. Sungguh, saya merindui Kelantan saat dan ketika ini.

Tadi ada juga terbaca satu artikel tentang Oki ni, rupanya dia dulu pernah tidak bertudung. Siapa sangka kan dulu tidak menutup aurat tapi sekarang ayu, manis dan sopan dengan pakaian Muslimahnya.

Kalau anda yang terbaca post saya ni seorang yang masih lagi tak bertudung saat dan ketika ini, mari dengarkan apa yang dikata Oki, "Pengalaman diri saya yang sebelum ini tidak bertudung, akhirnya Allah permudahkan kerana ianya janji Allah untuk kita"


Memang bukan mudah untuk berubah dari tidak bertudung kepada bertudung litup. Tapi, andai kita ikhlas mekakukan keranaNya, insyaAllah Allah akan permudahkan jalan kita kan. Pesannya lagi, anak remaja agar jangan takut untuk berubah ke arah kebaikan kerana Allah sentiasa akan memberi kenikmatan yang amat berharga.


Negeri Kelantan Seindah Namamu
Tanah Serendah Sekebun Bunga
Negeri Tadahan Wahyu
Cik Siti Wan Kembang
Cukup Indah Namamu Seindah Negerimu

Duhai Wajahmu Yang Indah Persis Jeddah
Yang Pernahku Lewati
Taat Menjunjung Al-Quran
Teguh Menggalas Syariat Yang Tidak Pernah Goyah
Tersentuh Hati Kudusku Lantaran Aku Disini
Biar Tidak Pernah Kuduga
Bertemu Dengan Seorang Ulama Yang Cintai Rakyatnya
Lalu Kuntum Rindu Yang Lama Tersimpan
Terubat Jua Akhirnya Biar Sekelumit Cinta

Beruntung Rakyatnya
Menumpang Teduh Seorang Ulama Yang Lembut
Tapi Tegas Beribadah
Yang Pengasih Namun Tidak Goyah Pada
Percikan Kealpaan Dunia
Pasti Aku Merinduimu Lagi
Etah Kapan Bisa Diubati
Cuma Setitis Doa Bisa Aku Titip Buatmu
Memacu Membangun Islam Bersama
Semoga Kita Bertemu Kembali

Oki Setianan Dewi
Kelantan Trade Centre, Kota Bharu,
Kelantan.

9 Mac 2012


Kata athirahariffin setelah selesai mendengar puisi ini di YouTube, "Alhamdulillah, diriku anak Kelantan. Moga terus di bawah pimpinan barisan ulamak"


notakaki :: Exam bakal menjelma lebih kurang seminggu lagi. 4 subjek bermula 19 hingga 22 Mac dan 1 subjek lagi 4 April 2012. Moga Allah berikan yang terbaik :)

2 sila..silakan komen..:

Srikandi permata said...

btol tue.
jangan takut berubah,
jika kita inginkan sesuatu yang berbeza,maka cara yang paling baik ialah mencipta perubahan didalam hidup kita.Inilah yang dinamakan hijrah dalam kehidupan.

athirahariffin said...

betul tu awak :)
tapi kadang2x syaitan sgt kuat menggoda kan.

nak berubah, mujahadah nafsu itu sangat perlu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com