Saturday, April 30, 2011

perjalanan balik rumah

Alhamdulillah, masa tengah menaip ni saya sudah bahagia bersama family di rumah. Hari ni umi abah ada buat majlis kesyukuran di rumah. Jemputlah datang rumah bagi sape yang kenal rumah dan yang ada kat Kelantan tu ye. Pagi-pagi ni sempat lagi online, orang tak datang lagi, plus, kami guna khidmat catering. Oh, cakap pasal catering, ada memori indah di sebaliknya. Hehe~~

Rasa ingin berkongsi pengalaman balik Kelantan kali ni. Pengalaman tak dapat beli tiket dan pengalaman dapat berjumpa kawan lama. Silakan baca kalau anda rajin nak baca.

Hari khamis. Lepas je habis mid term UNGS 2040, terus balik bilik dan packing barang. Sikit je pun barang yang nak dibawa balik, tapi sebab malam before tu tak kemas barang lagi sebab sibuk baca untuk exam.

Terus bergegas ke Hentian Putra. Nak cepat sebab takut tiket habis. Sebelum tu, mintak roomates doakan agar ada tiket untuk balik. Erkk, memang instinct dah rasa tiket memang dah habis sebab mesti ramai yang nak balik sempena cuti Labour Day ni kan. Dengan confidentnya pergi beli tiket bas, mengharap tiket bas akan ada.

Bas pilihan saya, Sani Express. Terus tanya kakak yang jaga kaunter tu, "Akak, tiket balik KB malam ni ada tak". Dengan sedihnya mendengar jawapan dari kakak tu. "Tiket malam ni dah habis dik, esok pagi pukul 9.30 pagi ada". So, terus ke kaunter bas yang lain, semua tiket untuk balik malam hari khamis sudah habis. Sedih, sedih, rasa macam nak terbang je balik Kelantan masa tu.

Terus call umi cakap tiket dah habis. Umi dah mula risau. Mulanya ingat nak ke KL Central beli tiket kereta api, tapi mesti tiket kereta api pun dah habis waktu macam ni. Jadi, sekali lagi ke kaunter Sani Express untk beli tiket balik Kelantan pagi esok. Kiranya, kena balik CFS jugak malam, kiranya pagi esok baru bertolak ke Kelantan, kiranya petang esok baru sampai rumah. Oh, sedih, sedih..

Sebelum balik semula ke CFS, singgah di surau Hentian Putra untuk solat Asar. Sampai je di suaru tu, ternampak schoolmate dulu, Nurul Sakinah Zabidi Azhar. Terus ke arahnya, bersalam, peluk dia. Lama sungguh tak jumpa mak cik sorang ni. Terus cerita kat dia tentang cerita sedih saya yang tak dapat beli tiket bas untuk malam tu, then dia terus ajak saya untuk tidur di apartmentnya di Sri Petaling. Jadi untuk esok pagi katanya, saya perlu naik LRT RM 1.90 je dari Sri Petaling ke PWTC, maknanya dekat je la, berbanding nak naik bas Metro 12 RM 1.90 dan nak naik KTM RM 1.00 dari CFS ke Hentian Putra. Senang pun senang, plus added value, jimat! Hehe..

Kebetulan Sakinah datang bersama ustazahnya masa dia belajar di Sunway College dulu. Mereka baru balik dari KLIBF di PWTC. Saya tak pergi KLIBF tahun ni sebab dulu pernah sekali pergi dengan umi, abah, Lutfi dan adik, masa tu after interview MARA di Pejabat MARA. Pening dan mabuk sangat tengok buku dan orang yang sangat ramai. Allergic, allergic..

Ustazah yang hantar kami balik ke apartment Sakinah. Apartment dia betul-betul depan IMU (International Medical University). First time tengok building IMU. After makan, dia ajak naik tengok-tengok tempat dia belajar ni. Dapat jugak masuk dan sempat jugak masuk medical library dia. Bukan ada buku je dalam library ni, organ-organ dia display sekali. Banyak pulak tu untuk setiap organ. Mayat pun ada sekali dalam library ni. Gerun jugak tengok mayat malam-malam ni. Ramai lagi yang dok study kat library ni even masa tu dah nak dekat pukul 10 dah. Erm, most of them are chinese. Tapi memang kat sini Sakinah cakap 90% student kat sini Chinese. Biasalah, private university, memang macam tu. Same as in Taylor's College, tempat adik saya belajar, memang ramai Chinese.

Malam tu berborak panjang dengan Kinah. Dia ni memang seorang yang sangat, sangat banyak cakap, plus memang kelakar giler. Tak kering gusi kalau duduk dengan dia ni. Tertarik dengan kisah Kinah yang cerita tentang family dia, dan juga keadaan dia sekarang. Ada satu cerita ni yang dia cerita, buat saya rasa, "Oh Kinah, you're so strong, kalau aku la, dah lama rasa weak and inferior".

Dia pernah berdebat dengan ateis bila seorang ateis, seorang student Sri Lanka dalam kuliahnya tanya tentang kewujudan Tuhan. Kat IMU Kinah cakap memang ramai yang ateis sebenarnya. Persoalan demi persoalan ditanya. Tapi saya percaya Kinah mampu jawab dengan baik. Kalau bagi situation ni kata saya, saya rasa memang fail. I know you can explain to them well about Islam, and i do hope one day, they will listen to you.

Bercakap mengenai ateis, adik saya di Taylor College sekarag pun sehousemate dengan seorang ateis. Takut jugak masa mula-mula dengar adik saya ni satu rumah dengan ateis. Tapi mula memahami keadaanya di Taylor College tu macam mana. Kalau fly pasni, mungkin lebih banyak dugaan dengan orang di Canada sana. So, let it be a small step in making him strong to face the real condition in Canada.

Kalau di UIA, kita selalu rasa sangat baik. Serius, saya memang bersyukur dengan keadaan di UIA yang memang boleh kata islamic la juga. Kawan-kawan pun lebih ramai yang faham Islam berbanding dengan yang tak faham Islam. Tapi saya tahu, di luar sana, keadaanya tidak sama dengan keadaan di UIA. Di luar sana, masih ramai yang tak faham akan Islam. Dan kita selaku orang yang faham Islam even ilmu di dada ni hanya seciput, mesti ada rasa tanggungjawab untuk berdakwah pada mereka. Dont be selfish! Share your knowledge with others. Jangan kita ni jadi orang yang hanya semangat nak laungkan Hidup Islam, tapi kitalah jua yang jauhkan diri dari mereka saat kita diberi peluang untuk sebarkan dakwah itu sendiri. Bercakap pasal ni, nak kongsi video yang baru je saya tengok tadi. Best! A new way on spreading dakwah! Tengokla, tengokla, video ni sangat best dan cumel...

video

Ok, panjang lebar pulak saya explain. Tapi itulah yang bermain di fikiran saya tatkala Kinah menceritakan tentang pengalamannya itu. She's working hard on that. Banyak buku di biliknya berkisar mengenai cara untuk berdakwah kepada ateis ni. Doakan moga dia kuat dan berjaya.

Satu lagi nak promote, adik Kinah, Harith Zabidi Azhar, masuk pilihanraya PERMAI, di Irbid Jordan. Sesape yang dok di JUST tu boleh la undi si Harith ni ye. Tak tahu la bila pilihanraya dia, just tahu Harith ni masuk je. Siap Harith panggil ayah dia, Prof Zabidi Azhar, pergi bagi talk di Jordan lagi. Hebat, hebat. Family mereka memang hebat semuanya.

Satu lagi Kinah cerita tentang parents dia yang memang sporting sangat. Ayah dia pernah cakap, anak-anak dia yang kahwin awal @ kahwin masa belajar, ayah dia akan bagi RM 1000 sebulan. Serius best! Memang sangat supportive la ayah dia. Yela, parents dia pun kahwin awal masa diorang belajar di Australia dulu. Umur mak dia masa kahwin 19 tahun. Masa balik Kelantan, saya cerita kat umi, then umi cakap, bagus la macam tu. Boleh cegah maksiat kan. Hehe...

Banyak lagi sebenarnya yang Kinah cerita. Malam tu saya dok dengar cerita dia je. Kalau bebudak Naim mesti faham macam mana Kinah ni, she's a talkative person. Very, very talkative...

Ada hikmah sebenarnya tak dapat balik rumah malam tu. Bila dengar pengalaman orang di tempat orang rasa bersyukur dengan keadaan diri.

Hari Jumaat, pagi-pagi lagi saya dah turun ke LRT belakang IMU tu, sebab Kinah ada kelas pukul 8. Dari Sri Petaling, saya ke PWTC. Dan terus menunggu untuk bas tiba pada pukul 9.30 pagi.


notakaki :: Terkejut dapat call dari Najah cakap mereka di PPUM sebab roomate yang sorang lagi ni sakit. Sangat risau masa atas bas tu. Alhamdulillah, she's fine. Hadoi, lucu pulak kalau fikir balik reason dia sakit. Nak reveal kat sini ke? I think no need la kan, kan roomates?

notakaki :: Ada baby bunnies baru kat rumah. Comel mereka ni, but still, saya takut nak pegang.

Thursday, April 21, 2011

done with first assignment


Alhamdulillah, hari Rabu yang lalu, assignment UNGS 2030 telah pun dihantar. Syukran sesangat pada group members, Ilyana, Afifah dan Safila.

Tajuk yang dipilih untuk assignment ini pada mulanya ialah, The Effect Of Secularism To The Political Aspects, tapi semasa membentangkan draft pada lecturer kami, Dr. Yousof, beliau mencadangkan tajuk lain, yang memang saya sangat eager untuk kaji tajuk ni. Thanks Dr!

Jeng, jeng.. Tajuknya ialah, SECULARISM IN TURKEY.

Banyak buku yang dibaca, walau hanya baca buku di Google Books sahaja. Mulanya mencari buku di library CFS yang tersergam indah ni, tapi hampeh, sangat sedikit buku tentang tajuk kami ni. Jap, jap, bukan sedikit, tapi memang tak ada langsung. Heh!

Setelah menggodek-godek maklumat di buku dan juga laman web, siaplah juga assignment kami walau beberapa hari tidur lewat. Suka bekerja dengan group members ni sebab mereka ni sangat bersemangat menyiapkan assignment ini. Tengok orang lain semangat, saya pun jadi semangat menimba ilmu mengenai sekularisma yang berlaku di Turki.

Sebelum tu nak mention, penduduk Turki 99.8% adalah Muslim, dan hanya 0.2% penduduknya menagamalkan ajaran selain dari Islam. Dan juga ingin diingatkan, Mustafa Kemal Attaturk, ialah seorang Muslim, di mana dialah orang yang bertanggungjawab menghancurkan khilafah!

Turki, sepertimana yang kita tahu, merupakan negara yang mana disinilah rebahnya khilafah Islamiyah pada tanggal 3 Mac 1924. Presiden pertama yang mengambil alih pentadbiran Turki ialah Mustafa Kemal Attatuk. Saya baru tahu yang Attaturk yang berada di belakang namanya ni bukannya part of nama dia, sebelum ni mati-mati saya ingat Attatuk ni ialah nama dia. Attaturk ni bermaksud "Father of Turk". Gelaran ni diberi kerana masyarakat Turki sangat-sangatlah mengagumi si Kemal ini dan memberi gelaran Attatuk kepada si penghancur khilafah islamiyah ini.

Kalau kita tengok di Turki sekarang, memang rakyat Turki sangat mengagumi si Kemal ini. Ada seorang kawan saya ni pernah melawat Turki. Oh bestnya dapat ke Turki, sangat nak pergi Aya Sofia, sebuah gereja yang ditukar menjadi sebuah masjid semasa Islam memerintah pada zaman kegemilnagan Islam dulu kala. Menurut rakan saya, kalau cakap pasal Kamal Attaturk ni, mereka mesti cakap pasal yang baik-baik je tentang dia. Pantang kalau kita cakap yang kita benci Kamal Attaturk ni sebab dari kecil lagi mereka ni dididik untuk menyanyangi serta mengagumi tokoh yang bagi mereka dialah Bapa Pemodenan Turki. Di segenap tempat di Turki juga, anda boleh lihat patung-patung Kemal Ataturk ini di mana-mana sahaja, even di perkarangan masjid.


Banyak perkara yang dilakukan oleh si Kemal ini dalam menjadikan Turki sebuah negara sekular. Anda faham tak apa maksud sekular tu? Secularism is one of the western ideologies which means the separation of religion and worldly matters. Worldly matters ni banyak la cik kak dan cik abang sekalian, dari segi politik, ekonomi, sosial, pembelajaran dan banyak lagi la aspek dunia yang lain.

Dalam entry ini, saya akan membawakan beberapa contoh perkara yang dilakukan Kemal dalam usahanya memjadikan negara Turki sebuah negara yang sekular dan juga dalam usahanya untuk mengubah gaya hidup Islam dengan gaya hidup barat yang bercanggahan dengan ajaran Islam. Nak tahu lebih lanjut, sila banyakkan pembacaan anda yer. This is not my field, so i just can bring a few examples that i know.

Setakat yang saya lihat, ada antara beberapa perkara yang dilakukan Kemal ni juga dilakukan oleh pemerintah negara kita. Itu pandangan saya la. Tak tahu la kalau anda rasa negara Malaysia ni negara yang betul-betul mengamalkan hukum Islam kan. Sebab menurut lecturer saya Malaysia ni bukan Islamic country but it just a Muslim country. These two words are totally different right? Muslim country means a country that have a high population of Muslims in it, but Islamic Country is a country which practice Islamic commandment in all aspects. All aspects yer, bukan setakat nikah, kahwin, cerai jer....

Kesan yang paling jelas setelah jatuhnya Khilafah Turki Uthmaniyah ialah hilangnya identiti umat Islam. Umat Islam jadi lemah, dipijak, ditindas, seperti mana yang kita lihat kini. Umat Islam juga tidak dapat mengamalkan ajaran Islam yang sebenar kerana ketiadaan pemimpin Islam yang sepatuntnya menjadi pembimbing pada rakyatnya. Tak usah lihat jauh, lihat sahaja di Malaysia, umat Islam sendiri menghina Islam tanpa mereka sedar. Allahurabbi, sedih, sedih..

Hari cuti umat islam iaitu hari Jumaat pula, ditukarkan kepada hari ahad, menyamai hari cuti mingguan orang kristian. Kalendar barat diambil sebagai ganti kalendar Hijriyyah. Ini dilakukan untuk menjadikan umat Islam lalai dan tidak cakna dengan haribulan Islam dan hari bersejarah dalam kalendar Islam. Erkk, macam kat Malaysia je ni kan. Honestly, saya sendiri pun kadang-kadang tidak cakna dengan tarikh Islam sebab hari-hari guna tarikh mengikut kalendar Jahiliyyah. Bahasa Turki yang dahulunya ditulis dalam tulisan Arab juga ditukar dengan menggunakan tulisan Latin. Kalau kat Malaysia ni, dulu Bahasa Melayu ni kan ditulis dalam tulisan jawi, tapi sekarang ditulis dalam tulisan rumi.

Sambutan hari raya Aidilfitri dan hari raya Aidiladha dihapuskan kerana dikatakan mengganggu ketenteraman rakyatnya. Kaum muslimin Turki pula dilarang menunaikan Haji. Kaum muslimin dipaksa menyerukan azan dengan bahasa Turki. Ini kerana, pernah suatu ketika dia mendengar azan subuh dari masjid berdekatan dengan istananya, maka dia memerintahkan supaya tempat azan tersebut dirobohkan. Umat Islam juga dipaksa membaca Al-Quran Karim dengan bahasa Turki bukan dengan bahasa arab.

Pengharaman hijab bagi kaum wanita juga dikuat kuasakan. Kaum wanita diperintahkan untuk menanggalkan hijab. Selain itu pemakaian tudung juga tidak dibenarkan di universiti dan sekolah, manakala kakitangan awam wanita yang memakai tudung dianggap melakukan kesalahan dan disingkirkan dari jawatan.

Dia juga melarang poligami dan menyamakan persamaan hak dan kewajipan antara lelaki dan wanita. Pemerintah memaksa wanita keluar dari rumah dan memegang jawatan kerajaan yang mana dahulunya wanita kebanyakannya berperanan sebagai suri rumahtangga. Pemerintah mendorong diselenggarakan pesta-pesta tari dan drama-drama yang menggabungkan antara lelaki dan wanita.

Dari sudut undang-undang pula, Al-Quran tidak lagi dijadikan asas utama dalam pentadbiran negara dan pembentukan undang-undang sepertimana zaman khilafah Uthmaniyah. Undang-undang Allah s.w.t. dianggap sudah lapuk dan ketinggalan zaman. Dikatanya juga tidak praktikal, sedangkan inilah yang diajar dalam Al-Quran. Selain itu, Undang-undang Syariah digantikan dengan undang-undang Sivil. atas dasar sekularisme, dan kemudian diadoptasi daripada undang-undang Swiss, Itali dan Jerman. Teringat ada seorang yang ternama di negra kta ni yang mempermainkan hukum hudud. Erkk, again, same as in our beloved country, Malaysia. Sedih-sedih...

Rasanya setakat ini yang saya boleh kongsi. Cuba tengok balik, di Turki, orang Islam sendiri yang menganaktirikan Islam dalam pentadbiran negara, dilakukan oleh orang Turki sendiri, siap orang Islam lagi. Sebenarnya ini memang taktik orang Barat, perubahan yang dilakukan oleh bangsa sendiri kita tak akan nampak teruk, walaupun ianya menghina agama Islam tanpa rakyat dalma negara itu sedari.

Lastly nak cakap, saya sangat berharap agar PM Turki sekarang, Reccep Tayyip Erdogan, yang merupakan anak didik Necmetin Erbakan akan membawa perubahan yang besar untuk umat Islam di Turki. Dulu kan saya selalu tertukar Erdogan dengan Erbakan. Untuk pengetahuan anda, Erbakan ialah tokoh pejuang Islam di Turki, yang juga merupakan seorang engineer. Beliau telah kembali ke rahmatullah pada 27 Februari 2011 yang lalu. Erbakan yang juga bekas PM Turki pernah dipenjara bebrapa kali oleh kerajaan Turki kerana membawa Islam. Dipenjara kerana membawa Islam, oh, again, same as in Malaysia.

Sekian saja untuk kali ini, moga beroleh manfaat.


notakaki :: Minggu depan nak balik Kelate. Yes, yes! Tak sabar tunggu hari Khamis.. ^^,

Monday, April 18, 2011

isna athirah


Happy Birthday my dear Isna Athirah !

Its 18 April 2011 today. You're 20 now. I'm so honoured to know that i'm the 1st to wish you via phone. Bertambahlah usiamu hari ini. So, jangan manja-manja dan nakal-nakal lagi ye adik, jadilah matured dan macho macam kakakmu ni.

Dear isna, thanks for always be by my side, for always understand and accept the way i am.

Thanks for being a good listener, a good therapist, a good advisor. May Allah bless you with happiness now and hereafter, and may you get your Islamic Mr right. (this is your wish for me during my birthday, ingat op?)

Jom sama-sama jadi muslimah hebat.

Moga berjaya dunia akhirat. Moga kita tabah untuk menghadapi dugaan di sini untuk kita mengecap kebahagiaan di sana, di sana yang abadi.

Teringat kata-kata Ibnu 'Atha illah Askandari yang aku baca dalam buku Bila Orang Bijak Berkata. Kata-kata ni sangat aku suka, so i do really want us to reflect these words.

"Demi Allah, sesungguhnya umurmu bukanlah umur yang dihitung sejak engkau lahir, tapi umurmu adalah umur yang dihitung sejak hari pertama engkau mengenal Allah"

A very short entry from me, but do always remember that i love you so much. Hope friendship will remain forever and ever.


notakaki :: Geram betul ni, buat dekat 5 perenggan dah, pastu lupa nak save, tiba-tiba hilang. Hoh, geram betul. Apapun, nak siapkan malam ni jugak assingment UNGS 2030. Tajuk assingment saya, Secularism in Turkey. Sangat teruja buat tajuk ni.

Sunday, April 10, 2011

trust Allah, love Allah



Sometimes,
Allah breaks our spirit to save our soul,
Allah breaks our heart to make us whole,
Allah sends us pain so we can be stronger,
Allah sends us failure so we can be humble,
Allah sends us illness so we can take better care of ourselves,
Allah takes something away from us so we can learn the value of everything we have.
Trust Allah, Love Allah…

What ever He does,
is always the best for us.


“Allah tests us with suffering and with sorrow.
Allah tests us not to punish us, but to help us meet tomorrow.”

Taken HERE

Failure can be the bill board for future successes
Mistakes are the ribbons used to decorate the road to success



notakaki :: Balik CFS pukul 11 malam ni, esok ada kelas pukul 9.30 pagi. Roomates sekalian, ambe buat doh cheesy chocolate brownies tu. Esok kito make deh.

Saturday, April 9, 2011

strong heart to be



I want to share this, the words that touched my heart. Thanks for concerning, my gf. Taken from her blog.

I called one of them just now. Though the line was quite terrible as she and I were having difficulty to synchronize the meaning we want to deliver to each other, but still, I'm happy listening to her. Dear friend, I maybe not by your side to feel the right feeling you face right now, but I bet I know you well, you will be strong for this. Not just strong, but stronger. Allah think the same way, that's why He give you this. We never know His plan. Maybe this is a gift from Him without we expecting it. Please excuse the inferior feeling and don't say this happened because you are not good enough, you're good and capable enough instead, just maybe He plan another great story for you, to be not just good in name, but awesome and having over flood success in your new pathway insha-Allah. All the best for you. Whatever you choose after this, we friends will always support you.. :)

~nur atikah~


Terkejut dapat call dari dia. Dia yang jauh di Mesir sana. Dia yang saya sayang.

I'm okay, like what you said, apparently i may look soft outside, but i have a strong heart inside, insyaAllah.

Thanks pada Syikin dan Isna yang call untuk dengar luahan hati. Juga buat sahabat-sahabat yang bagi mesej. Berpuluh mesej dapat masa tu, memang membuatkan saya sangat kuat. Surprisingly, i do not cry at that moment, theres no even one drop of tears fall from my eyes.

Redha dengan ketentuanNya. Mungkin ini yang terbaik dariNya. Now i am at the phase of trying to think positive, accepting the fate and be a grateful slave of HIM.

No need to worry more about me. There were so many supporters behind me, umi abah, my sibling, my besties, my roomates, my friends, and not to forget, all the readers.

Importantly, i have HIM that is always with me, always, and always....


notakaki :: Okay, study ye cik athirah. Mid sem UNGS : Islamic Worldview next week.

tak guna cantik di dunia



Sangat terkesan hati ini membaca post INI di Bayyinat. Untungnya, bertuahnya Julaibid, si hodoh, si hitam, si miskin, si yatim piatu, si cacat, yang berjaya meraih syurga Allah dan namanya disebut penduduk langit.

Manusia memang suka benda yang cantik. Lelaki suka wanita cantik, sama juga wanita, suka akan lelaki cantik, eh silap, bukan cantik, tapi kacak (tapi umi cakap tak perlu cari yang hensem-hensem andai perangai macam hapa, tak boleh bimbing kita, tak sayang kita.. hee, selingan).

Sape tak mahu jadi cantik, semua orang nak kan. Saya yang tak cantik ni pun nak kalau jadi cantik. Hee~~ Tapi, jangan mempertaruhkan prinsip Islam hanya sekadar untuk jadi cantik. Boleh jadi cantik, tapi, mengikut syariat Islam. Ni baru betul-betul cantik kan.

Tapi bagi saya, tak guna cantik di dunia andai kita akan dilihat hodoh di akhirat kelak. Kerana ingin cantik, sanggup mengikut arus pemodenan fesyen dengan memakai baju-baju yang dirasakan lawa dan terbuka sana sini. Kadang-kadang ada yang rasa sudah menutup aurat, tapi sebenarnya membalut aurat. Baju yang dipakai ketat, dicampur lagi baju yang singkat (baca : level atas punggung), ditambah lagi dengan seluar ketat yang memang boleh nampak paha anda ni kecil ke besar. Kening dicukur, walhal tahu ianya berdosa besar. Saya tak pernah rasa orang yang cukur kening itu cantik.

Peringatan disini, tutup aurat tu bukan hanya sekadar meletakkan secebis kain di kepala, tapi, menutup semua badan kecuali muka dan tapak tangan dan menutup bahagian dada. Ni bagi wanita la. I love all my muslimat friends, that's why i keep reminding the same things again and again.

Lebih teruk lagi, cantik menjadi umpan untuk memikat lelaki.

Allahurabbi...

Teringat pesanan Asso. Prof. Dr. Sohirin, lecturer UNGS saya, katanya:

"Nowadays, women in hijab (read : covering all parts of the body except palm of the hand and the face, plus, cover the bossom) are so called outdated, and those who follows the modern style are so called updated. Be proud with the muslimah identity, we are the civilised one, we follow the rules in Islam, and we are the one who updated"

Jangan pernah rasa malu untuk mempamerkan keindahan Islam itu. Tutuplah auratmu, ikhlas keranaNya. Makin susah halangan yang dihadapi, makin tinggi nilainya di hadapan Allah insyaAllah. Pesanan khas buat sahabat-sahabat yang berada di tempat yang kebanyakan orang keadaan persekitarannya memdedahkan aurat, maksudnya bukan seperti di UIA yang ramai orang menutup aurat. Anda bertuah, kerana dalam beribu kaca, anda jadi permata. Ingat hadith Rasulullah, Islam akan dilihat asing di akhir zaman ini. Maka, berusaha menjadi yang asing itu.

Memang banyak dugaannya, dicampur lagi dengan rasa asing itu. Tapi, selalulah ingat akan ganjaran syurga yang super duper BEST itu.

Kalau orang tanya kenapa nak tutup aurat? Cakap, ini suruhan Allah. Kita takut api neraka, tak mahu masuk neraka, nak masuk syurga yang best tu, sebab tu ikut suruhan Allah. Kita bukan tutup aurat semata-mata untuk nampak 'baik' di hadapan manusia, ingin dikatakan alim dan macam-macam lagi.

Pernah terbaca satu artikel dalam SOLUSI, isu no. 29, artikel bertajuk Hodohnya Ahli Neraka. Disebutkan bahawa, akan terjadi apa yang diberitakan dalam mafhum firmanNya: "Muka mereka dibakar oleh api neraka, dan mereka dalam api neraka itu dalam keadaan cacat (kalihun)." ~Surah al-Mu'minun 23 : 104~

Dalam Sunan al-Tirmizi, Rasulullah s.a.w mentafsirkan lafaz "kalihun" ini dengan sabdanya yang bermaksud :"Wajah mereka dibakar dengan api neraka, maka bibir bahagian atas mereka menjulur hingga ke lehernya, dan bibir bahagian bawah mereka menjulur hingga menyentuh tali pusatnya"

Allahurabbi, moga Allah menjauhkan kita semua dari azab api neraka.

Jom jadi cantik luar dan dalam.

Jom jadi cantik dunia dan akhirat.

Sama-sama berusaha menjadi cantik di mata Allah.

Ketahuilah Allah dan RasulNya tidak memandang kecantikan fizikal kita tapi memandang kecantikan iman kita. Allah menilai ketaqwaan kita


notakaki :: Dah update! Huh, sejak dua menjak ni sindrom malas update blog melanda. InsyaAllah, blog akan diupdate paling kurang seminggu sekali. Ini peraturan bilik kami. Buat roomates sekalian, Aqilah, Najah, dan Zaleha, sila update blog once a week yer!

notakaki :: Oh, lupa cakap, i'm home! Having a great weekend with my family ^^,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com