Friday, October 5, 2012

cerita pilihanraya kampus uia

Sepatutnya petang ni ada lab Anatomy tapi lab cancel. Jadi bercadang nak update blog sebab hujung minggu  macam busy je (macam la wajib kan update blog...). Post hari ni dibuat khas untuk Kak Nadiah yang berada jauh di Lincoln sana, yang nak sangat tahu cerita pilihanraya kampus di UIA, khususnya di UIA Kuantan. 

Kak Nadiah ni saya kenal melalui blog je, tapi rasa sangat dekat dengan dia. Nanti bila hubby akak dah habis study kat US dan dah balik sini, kalau panjang umur, nanti kita jumpa ye kak :)

Alhamdulillah, UIA Kuantan menang besar. Menang di sini bagi saya, pimpinan SRC tahun ini bakal diduduki oleh mereka yang ada fikrah Islam dan bagi saya, saya yakin mereka mampu membawa agenda Islam dalam setiap program yang mereka bakal laksanakan. Saya juga yakin mereka mampu mencorakkan UIA Kuantan ini ke arah universiti yang berbeza dari 'typical university' di Malaysia ni. 

Us, during the voting day session. Semua pakai hijau haha

2 Oktober 2012. PRK kali yang ke-2 buat kami warga UIA, Gombak dan juga Kuantan.Tarikh yang penting dan keramat buat saya. Pagi tu kan, masa nak bertolak pergi mengundi di Grand Hall, berdebar semacam je. Tak tahu la kenapa.

Alhamdulillah. Dapat juga merasa manual voting instead of e-voting yang dibuat minggu yang sebelumnya. Macam nak mengundi PRU je rasa.

Ada beberapa sahabat yang ditugaskan untuk jadi wakil calon, ini memang ditetapkan oleh pihak UIA. Calon boleh pilih kalau tak silap 5 orang je wakil, untuk pastikan sistem pengundian berjalan secara lancar dan BERSIH. Pilihanraya kampus pun, ada jugak manipulasi dari sesetengah pihak, tak tahu la kalau PRU kan, Kat UIA tak tahu la ada ke tak, tapi untuk langkah berjaga-jaga, wakil-wakil calon dan uga pimpinan SRC yang lepas memang sangat alert dan bekerja dengan tekun sekali hari tu. Serius betul muka diorang, tak senyum pun.

Untuk kuliyyah saya, ada 3 calon. Alhamdulillah, calon feveret saya menang. Sorang tu budak DQ, orang cakap memang dia bagus dan sangat mesra rakyat ok. Sorang lagi tu, akak naqibah saya. Sah-sah dah saya akan undi dia :)

Masa tamat mengundi pukul 5. Petang tu, ada sahabat ajak ke Grand Hall untk tengok proses pengiraan undi. Ramai jugak yang datang. Berdebar je masa tengok proses kiraan undi tu berlangsung. Sebelum Maghrib, kami dah tahu keputusan untuk beberapa kuliyyah. Selepas Maghrib, dah tahu semua keputusan kuliyyah yang bertanding. Alhamdulillah wa syukurillah :)

Counting session

Pukul 8 lebih, dijadualkan untuk pengumuman keputusan PRK UIA Kuantan 2012. Keputusan di Gombak agak lewat, mungkin disebabkan bilangan student lebih ramai. Balik bilik, alhamdulillah dapat tahu keputusan PRK di UIA Gombak.

Suasana tika keputusan diumumkan

Untuk keputusan yang full, saya listkan di bawah ni. Untuk Kuantan sahaja :

Dentistry
Najibah Kazmin
Faiz

Sciences

Fathi Salleh
Alyaa Zahra Ahmad Fadzil

Pharmacy

Zulhilmi Razali
Farah Atiqah Husni

Allhs
Razani Azmi
Aida Noorsyuhada Zuraidi

Nursing

Nuur Asyrafuddin
Fatimah Mohamad

Medicine
Ahmad Syahid Ibrahim
Hanis Abdul RaniMereka inilah yang bakal memimpin UIA Kuantan buat setahun yang akan datang! Tahniah dan takziah buat mereka.

Perancangan Allah itu Maha Hebat. Ada sesetengah kuliyyah, yang rasa calon yang nampak Islamik ni tak mampu menang, tapi Allah beri juga kemenangan dan tanggungjawan memimpin ini pada yang layak. Tugas memimpin ni bukan mudah, dan kita yang ingin memberi undi ni pun, undilah calon yang selayaknya yang mampu memimpin kita semua ke arah yang lebih baik.

Sujud syukur selepas menerima kemenangan. Di Gombak.

Al Qawiyul Amin. Kuat(cerdas) dan amanah. Begitulah ciri pemimpin yang ditetapkan dalam Islam.

Pagi masa hari mengundi tu juga, kami geng Biomed ada photoghraphy session di masjid yang tersergam indah ni. Inilah hasilnya :) :)

Errk, actually, sebab ni la kami pakai bau warna hijau ye. No other reason :)


Petang ni ada talk Dr. Zakir Naik! Tak sabar nak pergi. Adik saya pun ada jugak share input yang dia dapat masa talk Dr. Zakir Naik masa kat Shah Alam. Best friend pun ada cerita pasal talk Dr. Zakir Naik di Shah Alam. Serisu tak sabar nak pergi dan dengar secara live ceramah dia yang sebelum ni tengok di You Tube je.


notakaki :: Kalau PRK pun saya rasa sangat lah penting untuk kita beri undi (tak tahu la kan kalau ada orang rasa tak penting), PRU, lagilah penting kan. So, sesape yang tak daftar ngundi lagi tu sila-silalah ye daftar. Tak guna bersemangat tapi nak bagi undi pun tak boleh. Rasanya sempat lagi koooot....

2 sila..silakan komen..:

Nadiah Sidek said...

hehe..syukran jazilan. rindu saat pilihanraya kampus!

dengan izin Allah, pasti kita bertemu nanti :)

athirahariffin said...

insyaAllah :)

harap cerita tak seberapa di uia ni buat akak gembira. alhamdulillah menang besar walau tak jangka pun :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com