Monday, September 3, 2012

mari mengarang

Apa yang hendak dikarang? Kitab atau orang?

Kenapa Hasan al-Banna tidak mengarang kitab sedangkan beliau mempunyai kepakaran dari segi ilmu dan kesusasteraan yang jarang dimiliki oleh orang lain?



 

Persoalan ini telah dijawab oleh beliau sendiri:



“Biarkan aku tidak menyibukkan diri menulis buku-buku. Setinggi manapun idea dan buah fikiran yang terkandung di dalam sesebuah buku, semuanya terkurung di dalam kulit buku tersebut dan terhampar di atas lembaran-lembarannya sehinggalah buku itu terserempak dengan pembaca yang benar-benar mempunyai kemampuan untuk memahaminya dan mengambil manfaat daripadanya. Dan jarang sekali buku-buku itu akan menemui pembaca jenis ini. Di samping kebanyakan mereka yang mempunyai kemampuan untuk memahami fikrah yang terkandung di dalam buku itu tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk membaca dan menelitinya. Dan kebanyakan mereka yang memperoleh buku-buku itu mereka memperolehinya untuk menghiasi rak-rak di rumah mereka dan perpustakaan-perpustakaan yang padat dengan pelbagai jenis ilmu yang ditulis berjilid-jilid. Sungguhpun begitu umat Islam yang lemah tidak mendapat sebarang faedah daripadanya. Mereka tidak mempunyai cita-cita yang tinggi, malas, tidak bersemangat dan lebih mementingkan hidup senang dan mewah. Akibatnya mereka di lingkungi musuh dari segenap penjuru. 



Justeru, waktu yang aku perlu habiskan untuk menulis buku, aku gunakan untuk membentuk seratus pemuda Islam. Setiap orang daripada mereka menjadi sebuah buku yang hidup, bercakap, beramal dan meninggalkan kesan. Aku hantarkan setiap orang daripada mereka ke sebuah Negara daripada Negara-negara Islam, lalu mereka membentuk para pemuda di situ sebagaimana aku membentuk mereka.” 

Maka, apapun yang hendak dikarang, biarlah yang boleh meninggalkan kesan yang bermanfaat kepada umat.


***************

Moga, apapun yang ingin ditulis, memberi kebaikan pada yang membaca, walau apapun dan di mana sahaja ia ingin yang ingin ditulis, di blog, facebook, twitter dan sebagainya. 

Tapi, padaku sendiri, cerita berbentuk pengalaman masih boleh dikongsi, selagi mana tak berlawanan dengan syarak. Saya sendiri suka membaca pengalaman yang ditulis di blog-blog, pengalaman di tanah air sendiri ataupun di luar negara. Mungkin jenis saya yang jenis suka baca cerita orang huhu. Some people don't like it.

Sebab saya sendiri, kalau tengok balik entry-entry lama la, banyak cerita pasal pengalaman. Mungkin untuk ditatap oleh diri sendiri, dan yang paling penting, untuk 'mention'kan orang-orang yang pernah hidup dengan diri ini. Mungkin one way to appreciate them :0


Oklah, tengok balik gambar buku kat atas tu, sedih pulak rasa. Betapa tak menghargai masa cuti berbulan-bulan untuk guna masa tu menambah ilmu dengan baca buku banyak-banyak. Menyesal pun ada. Padan muka kau tirah, menyesal sekarang tak guna =.=



notakaki :: nak update cerita raya tapi tak datang-datang feel nak menulis huhu

4 sila..silakan komen..:

Srikandi permata said...

Allahurabbi..terkesan di hati.

athirahariffin said...

sekadar luahan rasa dan berkongsi apa yang dibaca ;)

sis Izzati said...

terbaeklah jwpn :)
jmpe jumaat@sabtu ni deh iAllah

ps:serius,aku xpn xupdate lamo doh,btw nice n girlish new wall :)

athirahariffin said...

tu la, bila terbaca ni terus rasa nak shar huhu

yay, see u next few days :)

tukar wall after lamaaaaaaa dok mencari hok baru, yg ni baru berkenan di hati heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com