Wednesday, November 9, 2011

berkongsi


Nak tanya sikit, dalam ramai-ramai kawan fb anda, ada tak kalangan mereka yang freehair, pakai skirt, pakai baju tak ada lengan, dan banyak lagi la cara pemakaian yang menutup aurat?

Ada tak? Ramai tak?

Kalau saya sendiri, sangat ramai.

Dan pernah tak ada di kalangan mereka berkongsi tentang Islam, dan pernah tak anda sendiri bila nampak je mereka bercakap tentang Islam, terus anda kata, "Aurat pun tak tutup, ada hati nak cakap pasal Islam"

Hah? Pernah? PLEASE LA JANGAN!

Biarlah, biarlah jika mereka mahu berkongsi. Mungkin pada awalnya merek berjinak-jinak berkongsi tentang ilmu yang baru mereka perolehi, dan insyaAllah, lama kelamaan mereka akan mula tertarik untuk mengamalkannya secara serius.

Tugas kita bukan untuk menilai dan memaki hamun. Tugas kita hanya memberi nasihat. Jangan la kita ni berlagak alim dan warak, dan terus menghukum mereka, sebab kadang-kadang amalan yang kita buat ni pun, tak tahu Allah terima ke tak.

Ya, tugas kita untuk menyalakan lilin, bukan mencela kegelapan.

Dan, siapapun anda, berkongsilah apa saja yang anda rasa bermanfaat. Jangan dihirau tentang apa yang manusia katakan. Ingatlah Allah, hanya Allah yang mampu menilai, bukan manusia di sekelilingmu itu."Kita kadang merasa lebih benar, lebih baik, lebih tinggi,
dan lebih suci dibanding mereka yang kita nasehati.
Hanya mengingatkan kembali kepada diri ini: jika kau merasa besar, periksa hatimu.
Mungkin ia sedang bengkak.
Jika kau merasa suci, periksa jiwamu.
Mungkin itu putihnya nanah dari luka nurani.
Jika kau merasa tinggi, periksa batinmu.
Mungkin ia sedang melayang kehilangan pajakan.
Jika kau merasa wangi, periksa ikhlasmu,
mungkin itu asap dari amal shalihmu yang hangus dibakar riya' "

Seolah bermonolog dengan diri sendiri.

Tertarik dengan kata-kata seorang senior Naim yang ditulis dalam blognya,

"Every sinner has a future, every pious has a past"


notakaki :: Semalam tengok gambar rakan sekolah rendah. Sekolah Rendah Zainab 1, tempat saya menuntut pada darjah 5 dan 6, selepas saya berpindah dari SRI Aman. Seriously, i feel so sad. Ramai kawan-kawan dulu yang terputus hubungan, then bila tengok gambar di fb semalam, sangat ramai dari kalangan mereka yang tak bertudung :(

0 sila..silakan komen..:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com