Sunday, February 12, 2012

air mata Syria yang perlu kita tahu


Fakta yang perlu kita ketahui berkenaan isu Syria sekarang :

1) Sejak berlakunya kebangkitan rakyat Syria Mac 2011 yang lalu, Rejim Bashar telah membunuh lebih 8,500 orang rakyatnya sendiri.

2) Mengakibatkan lebih 40,000 rakyat Syria yang tidak berdosa telah cedera.

3) Lebih 180,000 orang rakyatnya yang dipenjarakan kerana bangkit menentang kezaliman Rejim Bashar.

4) Lebih 20,000 orang lagi kini menjadi pelarian di Turki akibat kekejaman yang berlaku di Syria sekarang.

Angka ini semakin bertambah setiap hari dek kerana kekejaman Rejim Bashar.


Siapa Basyar Assad?

Basyar Assad merupakan anak kepada Hafeez Assad yang sangat dikenali dengan kejam sejak rejim memerintah Syria. Sejak kecil Basyar Assad diajar oleh ayahnya membunuh bayi. Pada tahun 1982, peristiwa yang berlaku di HAMA hampir 40,000 rakyat Syria mati dibunuh oleh regim Assad, Selepas itu mereka berterusan melakukan kekejaman terhadap rakyat Syria.

Inilah yang berlaku di Syria sekarang ini. Rasanya anda patut tahu, kalau tak memang anda langsung tak menghiraukan dan mengendahkan saudara seakidah kita di Syria sana. Rasanya sekarang ni ramai kot tengah cuti, kalau yang dah start belajar tu mungkin baru start semester baru. Eloklah luangkan masa untuk tahu dan update keadaan terkini di Syria.

Rasanya isu ni dah lama, bukan berlaku dalam minggu ini sahaja. Rasanya sebelum cuti semester lagi tapi tak meluas. Seolah-olah berita ni tak disebarkan. Lebih-lebih lagi di media kerajaan. Sebab dulu pernah terbaca di Facebook tentang kanak-kanak yang tak bersalah dihukum oleh pihak kerajaan dengan mencabut kuku kaki dan tangan mereka. Kejamnya kan. Kalau kat binatang yang hidup pun kita tak berani nak buat, sanggup mereka lakukan perkara ni untuk anak-anak kecil tu :(

Rasanya tak perlu bercerita panjang lebar lagi. Silalah update isu tentang umat Islam di Syria ni. Boleh 'like' page Rakyat Malaysia Bersama Revolusi Syria untuk update tentang isu ini. Boleh juga klik SINI untuk tengok gambar-gambar sepanjang revolusi.

Gunakan kemudahan Facebook untuk tahu tentang hal umat Islam di sana. Silalah panjangkan tangan anda untuk tekan 'like' di FB tu. Once kita dah tengok keadaan di Syria di Homepage Facebook kita, kita akan lebih teringat untuk baca Qunut Nazilah untuk mereka.

Ayuh sama-sama kita panjatkan doa Qunut Nazilah terhadap saudara-saudara seaqidah kita di bumi Syria sana! Semoga Allah menguatkan saudara-saudara kita di sana. Moga syurga milik para syuhada' yang terkorban di sana.

Bagi yang tak hafal lagi, boleh tengok bawah ni. Nak salin ke nak print ikut suka hati tapi nasihat saya, BACALAH! Boleh juga baca di SINI untuk tahu cara nak nak membaca Qunut Nazilah ini. Spendlah masa yang hanya beberapa minit yang anda ada untuk tahu kalau anda masih lagi tak tahu. Ini senjata doa yang kita ada untuk robohkan rejim Basyar Asad.


Mereka saudara kita. Saudara kita bukan hanya bangsa Melayu dan di Malaysia sahaja. Saudara kita seluruh umat Islam di dunia ini. Ukhuwah Islamiyanh tidak terkekang oleh warna kulit dan bangsa, bukan hanya wujud pada semangat perkauman dan kebangsaan.


notakaki :: Hari ini 12 Februari, genap 63 tahun syahidnya Hasan Al-Banna.

4 sila..silakan komen..:

Anonymous said...

sy share link ye:)

athirahariffin said...

silakan :)

aishah hanan said...

mohon share ye athirah..^_^

athirahariffin said...

silakan. moga bermanfaat.
moga lebih ramai yang tahu dan moga lebih ramai yang mendoakan umat Islam di sana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com