Tuesday, November 10, 2009

Masa amatlah mencemburuiku.....

Huh..at last i found the article on baptism.. Yes, baptism in christianity. Actually, this is for RIM course project. RIM stand for Religions In Malaysia. When i say religious it means many religion rite. So, for this subject i'll learn all the religions in Malaysia. So, by this, we will know that only ISLAM is the only one for us and our way of life... And there's a lot of "karut-marut" things in their religion...

Ok, back to the topic.. Actly, there's a lot of things that i've been thinking rite now. There's a lot of things to do. Ok, ok, ok..be cool trah..Yes, i do not have much time.

Alah, cakap omputih la plak. Okla, ak nak cakap melayu plak. Kite ni org melayu, ckp melayu lg best. Seperti apa yg telah ak katakan, byk benda yg nak ak buat ari ni tapi ak rase macam masa amatlah m'cemburuiku. Teringat pula satu drpd 10 wasiat As-syahid Imam Hassan Al-Banna;

Kewajipan lebih banyak dari masa, oleh itu gunalah masa sebaik-baiknya dan ringkaskanlah pelaksanaannya

Ya, masa harus diguna dgn sebaik-baiknya. It's easy to say but it's hard to practise it. That's my opinion. Ya, mmg mudah untuk diucapkan, masa harus diguna dgn sebaik-baiknya, tp, bagaimana?? Teringat pula kpd satu surah di dlm Kitabullah yg amt pendek, tp besar sekali maknanya.

"Demi masa. Sungguh, manusia itu berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yg beriman dan mengerjakan kebaikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran"
~Surah Al-'Asr ; 1-3~

Ya, manusia berada dalam kerugian. Ak manusia dan ak juga berada dalam kerugian. Masa yg Allah berikan kdg2x ak habiskan dgn tidur yg terlampau, tgk movie, tgk tv, facebooking, borak2x kosong, gelak byk2x dan amatlah banyak lg. Semua benda ni kdg2x melalaikan kita daripada ingat akan mati. Ya, mati. Perkara ni juga kdg2x boleh menggelapkan hati kita.

Hari ni, antara perkara yg ak plan untuk buat ialah baca chem for quiz tomorrow, pergi talk kat Lectue Hall B, cari article pasal baptism (da jumpe pon, after 3 hours of googling) dan byk lagi....
Yes, i did mention about talk kat LHB tu rite. That talk is about "Muhammad, The Art of War". This talk will be given by Ustaz Syaari Abdul Rahman (actly ustaz ni adalah abg kpd saudari Hajar Farhana, kwn kat sekolah Naim dulu). Ya, kdg2x ada jugak terlintas tak nak pergi talk sebab nak study. Tapi bila fikir balik..erm.. baik ak pergi talk. 2 jam je pun. Kalau tgk movie + borak2x + tidur + shopping + buat benda x b'faedah lgsg x pe la plak kan....Adoi...Ak harap bila ak pergi talk ni malam ni, byk ilmu yg ak dapat dan ak dapat lebih mengenali sirah Nabi Muhammad SAW...

Tu lah manusia, kalau pasal bab2x cari ilmu agama je rasa buang masa lah, bab beli buku agama plak rasa macam buang duitlah, kalau nak sedekah rasa macam x de faedah lah dan banyak lagi. Ak pun manusia jugak, actly, its a reminder for me too. Tulah, mmg dunia ni byk sgt benda yg best. Kdg2x yg haram pun kita tak hiraukan sgt sebab rase best tuh. And kdg2x bila environment kita byk buat benda yg haram ni, automaticly kita menghalalkan perkara tuh. Ingat, kita hidup kat dunia ni kejap je. Kejap sgt. Cuba bygkan macam mana keadaan kita semua bila di alam barzarkh dan di tika dihisab di pdg mahsyar kelak? Takut utk ak bygkan macam mana keadaanku di alam ini..takut...amat takut...

Oklah, that's all for this entry.....

Ya Allah, Tetapkanlah ak pada jalan yg kupilih ini.....

2 sila..silakan komen..:

ie3yka_mie3yrs said...

nak ikut gi talk gak.,hehe.
abe hajar jdik ustaz ey..? hok mno..? bkn ko abe2 yo engineer lakow.? :) Hehe.spirit nih nanyo.

btw, tyme is rely jelez an.. =D

Trah Ripin said...

dop, ado la ustaz..doh ko lucu gler ustaz ni..yo sokmo mai wi talk skali nge bini yo..
a'ah dear..time..time..time..i always think how to handle it PERFECTLY...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com