Friday, February 4, 2011

mencari cinta agung


Dunia hari ini. Itulah bila manusia hanya fikirkan keseronokan dunia dan tak kisah akan halal haram. As long as they can get what they want, as long as they happy with it, they ignore the rules in Islam. Mudahnya kita membelakangkan Al-Quran dan As-Sunnah. Kita solat, kita puasa, kita lakukan apa yang terkandung dalam Al-Quran dan As-Sunnah, tapi dalam sesetengah perkara, kita membelakangkannya, dengan mengemukakan pelbagai alasan.

Sebenarnya, saya sedih melihat ramai rakan-rakan terkandas dengan cinta lelaki yang tak HALAL. Mereka tahu, tapi mereka sengaja buat-buat tak tahu dan menghalalkan segala apa yang mereka lakukan. Tidak takutkah kita dengan azab yang dijanjikan? Teringat pesanan Imam Ghazali, sebesar-besar dosa ialah bila kita rasa berdosa melakukannya.

Tiba-tiba teringat pesanan seorang sahabat.

"Orang yang couple ni tak percaya akan jodoh mereka. Jodoh tu dah ditetapkan oleh Allah di Luh Mahfuz. Dia sudah ditetapkan oleh Allah. Peribadi suami kita terletak pada kita. Itu pentingnya DOA. Doakan agar dia jadi lelaki soleh, yang mampu memimpin kita dunia akhirat. Kalau dia sekarang jahat, doakan dia berubah jadi baik, berubah menjadi yang soleh"

Saya sayang anda. Saya tak mahu saya jadi sahabat yang tak mengingatkan anda tentang dosa dan akhirat. Saya bukan jenis yang pandai bermadah kata menasihati anda face to face. Muka saya kadangkala tak melambangkan apa yang ada di hati. Di hati saya, rasa mahu menegur anda depan-depan. Tapi, saya bukan jenis yang pandai cakap straight to the point. Saya takut anda lari dari saya. Jika kalian baca artikel ini dan anda terasa.Ucapan maaf saya tuturkan. Tapi, ingatlah akan dosa yang kalian buat. Bertaubatlah sebelum terlambat.

Memang, godaan dunia hari ini cukup kuat. Masing-masing mahu mempromote bf dan gf mereka. Masing-masing mempromote betapa bahagianya mereka dengan belaian cinta pasangan masing-masing. Masing-masing mengatakan yang dialah teman sehidup semati. Dialah yang akan jadi suami atau isteri masing-masing. Dialah yang akan jadi teman saat lafaz akad diucapkan. Terdetik di hati naluri sang remaja, oh alangkah indahnya kalau aku ada bf or gf.

Membina mahligai perkahwinan bukan benda yang mudah. Ia hal yang sangat besar. Ia bukan setakat hal dunia, tapi berkaitan dengan hal akhirat kita. Pasangan kita nantilah yang akan membimbing kita, menuntun kita ke syurga. Rasanya semua orang mahu ke syurga, tapi anda memilih jalan yang HARAM dalam anda memilih pasangan untuk bawa anda ke syurga. Pelik kan? Tapi itulah realitinya.

Ya, mungkin ada antara anda yang akan cakap, "Mana ada orang yang tak couple sekarang ni, that is the only way for us to find the mate. The soulmate". Huh! Biar betul! Ye ke couple adalah satu-satunya jalan untuk kita cari pasangan. Pilih jalan yang HARAM! Itukah cara anda? Meh saya cakap, ramai sangat sekarang orang yang kahwin tanpa perlu bercouple-couple Bahagia je. Satu lagi, persoalan anda tentang ada ke orang yang tak couple sekarang ni. Ada, ramai je. Mereka inilah yang percaya akan jodoh mereka. Percaya kan pentingnya doa dalam mereka mencari pasangan hidup mereka. Pentingnya satu jalan yang HALAL dalam usaha untuk mereka membina mahligai mereka. Pentingnya konsep berkat untuk membina keluarga yang sakinah dan mawaddah.

Mungkin juga ada di antara yang kenal saya akan cakap, "Kau tak pe la tirah, kau tak pernah pun diuji dengan lelaki. Lelaki ni susah tirah. Kita mudah untuk layan mereka. Mudah untuk kita cair dengan mereka" . Ya, saya akui. Saya tak pernah diuji dengan cinta lelaki. Alhamdulillah, tak pernah membuka runag untuk dekat denagn mereka. Alhamdulillah, tak pernah terjebak dengan jalan permulaan zina,couple. Pada saya, kita yang membuka jalan untuk mereka senang nak confess perasaan kat kita. Kita yang membuka jalan dengan balas mesej, selalu berym, berchatting, dan yang sewaktu dengannya la. Lelaki dan wanita ni ibarat magnet. Sebab tu lah, kita bertanggungjawab untuk menutup jalan agar magnet itu tak bertaut. Yelah, kalau dah selalu bermesej-mesej, berym dan seumpamanya, masakan hati kita tak bertaut. Syaitan orang ketiga. Ingat, syaitan yang menghasut nafsu kedua-duanya untuk sedikit demi sedikit memasuki fasa yang haram.

Sekadar mengemukakan apa yang terbuku di hati.

Saya minta agar anda luangkan sedikit masa untuk membaca artikel di bawah. Kejap je, rasanya lagi lama anda menonton movie kan. Saya rayu, bacalah. Artikelyang panjang, tapi sangat bermanfaat. Ditulis oleh rakan saya, Najah Solehah. Thanks to her.

Bacalah... Harap ia menjawab segala persoalan yang terbuku di hati kalian semua.

===========

"Serahkan hatimu pada Allah, pasti DIA temukan dengan pemilik terbaik"


Sesungguhnya, terdapat 3 peringkat cinta di dalam Islam sebagaimana dalam surah at-Taubah, ayat 24.

1) CINTA AGUNG: Cintakan Allah, Rasulullah dan berjihad di jalanNya.

2) CINTA PERTENGAHAN: cinta pada ibu bapa, anak-anak, suami isteri, saudara mara dan kaum kerabat.

3) CINTA RENDAH: cintakan kaum kerabat dan harta benda melebihi cinta pada Allah , Rasulullah dan cintakan jihad di jalanNYA.


Mana satukah pilihan cinta kita??? cinta pertama atau kedua atau ketiga??

Syeikh Yusri:

"Sekiranya kamu diberi pilihan oleh Allah untuk membuat pilihan sendiri. Katakanlah: "Wahai Tuhanku, aku memilih apa yang Engkau pilihkan untukku, supaya aku bersama dengan apa yang Engkau cintai dan Engkau redhai".


Begitu besarnya pengharapan dan tawakkal mereka pada Allah. Kita pula bagaimana?? Teringat kata-kata Ustazah Fatimah Syarha sewaktu beliau datang ke UIA: "orang yang mabuk bercouple ni tidak percaya akan qada' qadar Allah". Benarkah?? Jadi, jawapannya ada pada kata-kata Datuk Hasan Din Al Hafiz dalam al kuliyyah: "Bila mana seorang bayi dilahirkan, telah tercatat di Luh Mahfuz Allah, siapakah jodoh dan ajal mautnya. Apa yang perlu kita lakukan adalah sentiasa berdoa agar dikurniakan yang terbaik dan diri kita sendiri dahulu perlu menjadi baik. Dalam bulan Islam sendiri ada waktu mustajab doa yang dapat mengubah takdir hidup kita, contohnya waktu lailatul qadar, malam nisfu sya'ban dan waktu2 mustajab doa yang lain. Percayalah pada qada' qadar Allah. Dia yang telah menciptakan kita dan Dia LEBIH TAHU APA YANG TERBAIK BUAT KITA".


Jadi, kiranya x perlulah untuk kita mencari cinta kerana semuanya telah Allah tetapkan?? Cinta akan datang sendiri? Boleh percaya ke??? Nanti jadi bujang terlajak pula?? Bagaimana ni?? (O_o).


Saya tak puas hati bila tidak dapat mencari jawapan bagi soalan killer di atas. Lalu, saya bertanyakan seorang ustaz tentang soalan tadi. "Adakah kita tidak perlu mencari cinta??" Lalu, dengan berhikmah, ustaz tu menjawab: "Ramai yang sibuk mencari cinta untuk baitul muslim, tapi tahap pertama iaitu fardul muslimpun masih belum sempurna lagi. Kalau tapak tak kukuh, bagaimana agaknya binaan itu akan teguh?? Saya terdiam sambil merenung jauh kata- kata ustaz tersebut. Jika solat pun sering sahaja kita lengahkan, solat subuh selalu lewat, rasa malas nak buat sesuatu kerja, sikap ammarah pun belum mampu kita kawal, bagaimana agaknya kita nak fikir tentang tahap kedua matlamat umum tarbiyyah (baitul muslim) itu?"


Waktu sekarang, fokus utk belajar dan tambah ilmu dulu. Hal yang patut fikir kemudian, fikirlah kemudian. JIKA KITA NAK PAKSA ANAK AYAM MENETAS SEBELUM TIBA WAKTU SEBENARNYA UNTUK MENETAS, IA TAKKAN MENJADI ANAK AYAM YANG NORMAL. Pentingkan yang terpenting dahulu, ikut kesesuaian masa. Islam tidak mengajar umatnya sikap gopoh dan terburu- buru.


Lalu ustaz tu bertanya lagi, kenapa anti tanya soalan begini? Dah bersedia untuk tahap kedua ke? Masya Allah, sungguh malu dengan ustaz waktu itu. Jawabku dengan jujur, "Bukanlah ustaz. saya hanya mencari jawapan yang boleh saya jadikan sebagai panduan, sebab sebelum ni ada seorang sahabat datang bertanya, cinta tu kan fitrah, jadi semua orang pasti akan rasa minat pada golongan yang berlainan jantina dengan kita. Kalau x, pasti ia bukan manusia normal. Jadi, saya tidak tahu apakah jawapan terbaik untuk melegakan dan meyakinkan hati saya dan sahabat itu".


Ustaz itu hanya tersenyum sambil bibirnya terus laju menuturkan mutiara hikmah: "Cinta ini memang fitrah, tapi jangan kita jadikan ia fitnah. Contohnya, bila kita sedang berpuasa, kita disuruh agar tidak mendekati makanan kerana boleh jadi ia membawa fitnah yang boleh membawa kita berbuka puasa. Maka begitu juga CINTA, rasa suka itu fitrah. Jadi, kita dilarang mendekati maksiat seperti zina hati, dating dan bergayut dengannya di telefon agar fitrah itu tidak menjadi fitnah.


Sebagaimana firman Allah dalam surah al Isra' ayat 32: Jangan kamu dekati zina'. "Ulama' menafsirkan ayat wala taqrobuzzina ini akan terjadi melalui dengan 7 cara:

1) nazoro (memandang) - Oleh sebab itu, Allah menyarankan agar lelaki dan perempuan beriman agar menjaga pandangan kerana demikian itu lebih suci bagi mereka (An Nur: ayat 30-31)

2) ibtasama (senyum) - senyum itu ibadah, tapi hati-hati kerana ia dapat menjadi fitnah jika disalah gunakan

3) salaam (mengutuskan salam)

4) kalam (bercakap) -

5) irsaalun (mengutuskan surat/ message/ chat)

6) liqo' (dating tanpa mahram bersama)

7) fa waqo'a (maka zina akan berlaku kerana apabila sepasang lelaki dan perempuan berdua-duaan, syaitan akan menjadi orang ketiga).


Jadi,bagi pasangan yang belum halal statusnya, anda berada di tahap mana? Rasanya sudah ramai yang berada di tahap keenam. DATING.. Fikir-fikirkanlah, cuma tinggal beberapa tahap sahaja lagi untuk anda sampai ke tahap kemuncak yang mana ia adalah dosa besar di sisi Islam. Ingat, syaitan itu licik. Nabi Adam pun boleh terpengaruh dengan pujuk rayu iblis agar memakan buah larangan Allah di syurga, bagaimana agaknya kita???


..........................................


Sedarlah sahabat,

Islam itu agama syumul.

Islam bukanlah mengharamkan cinta, tapi ia memuliakan cinta.

Islam tidak mengongkong umatnya, tapi ia menjaga umatnya,

agar kita semua terselamat daripada cinta dusta,

namun,

malang sekali nasib umat Islam kini,

batasan pergaulan tidak dijaga,

pasangan dating tidak malu menayangkan dosa,

kes zina pula makin berleluasa,

Tapi ingat !!!

sunnatullah telah menetapkan,

mungkar dibalas dengan azab,

masih ingatkah kisah kaum Nabi terdahlu?

apakah kita mahu seperti mereka?

diseksa keras di dunia,

dikeji Allah dalam kalamNYA,

di akhirat pula diazab di neraka.

Ya Allah, dahsyatnya azabMU

Jadi ayuhlah sahabat,

kita bangkit dari kejahilan diri,

usah malu untuk berubah,

usah bertangguh untuk bertaubat,

semuanya berada di tangan kita,

syurga atau neraka, mana satu pilihan kita???


............................................

Jadi, andai sekarang kita sudah bergelumang dengan cinta lelaki, mujahadahlah. Jangan sesekali kita mengotorkan kesucian fitrah ini dengan maksiat hati yang dapat mengeraskan hati kita daripada melihat kebenaran, sebagaimana kata Imam Ghazali: 3 perkara yg dapat mengelapkan hati ialah:

1) banyak berdebat dengan orang jahil.

2)banyak bergaul dengan ajnabi.

3) banyak bergaul dengan orang mati iaitu orang yg tidak mengikuti majlis ilmu selama 40 hari. Imam Ghazali dengan sinis berkata, sila sembahyangkan jenazah pada orang yang mengasingkan diri dari majlis ilmu selama 40 hari kerana sesengguhnya, tiada guna lagi hidupnya kerana hatinya (raja segala anggota) telah mati. Sungguh tajam kata2 imam hebat ini.

Maka,apabila hatimu keras, bukalah Al Quran, bacalah dan tadabburlah maknanya, namun jika hatimu masih keras juga, dirikanlah solat. Sesungguhnya, solat itu zikir penyucian jiwa. Namun, jika masih keras jua,bangunlah waktu dinihari. Berwudhu' dan berdoalah, pintalah pada TuhanMu agar dikurniakan hati yang lain.


Ayuhlah kita mulakan langkah baru menuju husnul khatimah. Tinggalkan segala kemungkaran, ingatlah pada Allah sentiasa.IHFAZILLAH YAHFAZKA, IHFAZILLAH TAJIDHU TIJAAHAK. (jagalah Allah, nescaya Allah menjagamu. Jagalah Allah, nescaya Allah sentiasa di sisimu). Bagaimana cara menjaga Allah?? Jagalah diri kita dari melakukan kemaksiatan padaNYA. Bila diri terasa ingin membuat dosa, segeralah istighfar,

baca a'uzubillah, ayat kursi, 3 qul, ambil wudhu', dan dekatkan diri dengan teman yang baik.


MUJAHADAH ITU PAHIT KERANA SYURGA ITU MANIS


"SESUNGGHNYA, WANITA MUKMINAT LEBIH CANTIK DARIPADA BIDADARI SYURGA"

MUSLIMAT POWER !!!!!!!notakakki :: Normal jika kita tertarik pada golongan yang satu lagi. Tapi, pandai-pandailah menjaga nafsu anda semua.


2 sila..silakan komen..:

isna athirah said...

yeah, muslimat power!!

athirahariffin said...

jom jadi muslimat yang betul2x ikut ISLAM.

jaga kesucian kita. Doa banyok2x untuk kita raih cinta lelaki soleh.

^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com