Monday, June 20, 2011

kucing


Pagi tadi Amir bawa balik binatang. Binatang yang aku takut. Kata dia, kesian tengok baby kucing tu terperangkap kat longkang. Saya pun kesian tengok baby kucing comel ni, tapi...

Bukan saja-saja gedik nak takut kucing cuma dulu pernah kena cakar dengan kucing. Lepas tu jadi trauma. Tapi saya tak setrauma orang tu, orang yang saya kenal kat UIA. Dia lagi takut kucing.

Mulai hari ni saya kena belajar cintakan kucing. Kucing tu binatang comel. Comel kalau nampak dari jauh tapi takut bila dia datang dekat.

Adik-adik kat rumah ni, semua pegang, belai, peluk, cium kucing tu. Tinggal saya seorang je yang masih intai kucing tu dari jauh. Jatuh cinta dengan kecomelan dia, tapi rasa takut kena cakar kalau pegang kucing tu atau kucing tu datang dekat.

Kucing tu memang comel, rasa nak pegang tapi rasa takut tu lagi banyak. Petang tadi masa tidur dalam bilik tiba-tiba kucing datang. Apa lagi, cepat-cepat jerit nama Imran untuk bawa kucing tu keluar. Memang takut la masa tu, bayangkan lepas celik mata ada kucing! Kenapa aku jahat sangat dengan kucing ni? Hurmmm...

Mulai hari ni, saya kena baik dengan kucing, kena mesra dengan kucing. Sebab kucing tu dah jadi part of my family. Bertambah lagi koleksi binatang kat rumah saya ni.

Teringat kisah sahabat Rasulullah yang suka bermain dengan anak kucing, Abdul Al-Rahman bin Sakhar al-Dusi Yamani. Sahabat yang dekat dan rapat dengan Rasulullah. Sahabat yang banyak meriwayatkan hadith. Oh ya, nama gelarannya ialah Abu Hurairah. Nama gelarannya pun membawa maksud, Bapa Anak-anak Kucing. Pernah Rasulullah terserempak dengannya, Abu Hurairah menyimpan anak-anak kucing dalam lengan jubahnya. Baiknya Abu Hurairah dengan kucing.

Tadi, adik-adik panggil umi dengan nama, Ummu Hurairah. Oh, mengarut je hero-hero tu semua. Mentang-mentanglah umi pun tak suka kucing jugak, depa panggil macam tu kat umi.

Imran cakap, "Tirah ni pelik la, anok kucing takot, mujur telur ayam dia tak takut".

Mulut mereka memang jahat. Aku bukan saja-saja nak takut la. I got my own reason weh!

Sekadar coretan untuk buat diri ini lebih mesra dan berani dengan kucing.

"Kucing tu binatang comel la. Takkan binatang comel macam tu pun kau takut hah tirah?"
~monolog dalaman aku~


notakaki :: Hari isnin ni hari melepak dengan Najihah, Alifah, Syitah dan Kak Husna. Ops, sebenarnya nak hantar borang sukarelawan Cheng Ho la. Hari ni Syitah jadi my driver.

2 sila..silakan komen..:

sisIzzati said...

silalah suka mereka trah syg
mreka tu cute :)

p/s:org syg kucing tu pnyayang ak dgr.wakakaka ;P

athirahariffin said...

ak ni jahat bokali eti..
x penyayang la tu kan.. hehe

eh, mum pero gano belas2x ekor eti? ak sekor ni pun tension ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com