Saturday, October 30, 2010

screening test

I am proud with Islam ~ Deviant Art

Petang tadi, alhamdulillah, saya dan Fareeza sempat ke AMF untuk buat screening test. Ramai la jugak orang. Tunggu punya tunggu, sampailah jugak turn saya. Haa, nak tahu tak result screening test saya tadi macam mana, ni dia, share sikit je, tak larat nak tulis semua, share apa yang patut je la ye.

BMI (Body Mass Index) : 19.8 which in the normal range
Weight : 51.9 kg (selama ni ingat berat saya 54 kg, oh, rupanya saya ditipu oleh penimbang rumah saya yang sewel!)
Fitness Score : 74 points (ok la tu, dapat B jerk kan! )
Weight Control : + 3.3 kg
Fat Control : - 1.4 kg
Muscle Control : +4.7 kg (jap, jap, saya tertanya-tanya macam mana nak tambah muscle ye?)
Mostly all results are under normal, except for protein, SMM (Skeletal Muscle Mass) and Body Strenght, all are in deficient and weak. And the most important part is, i have to lose 1.4 kg of fat to upgrade my fitness score.

Oh apakah, so, start esok, misi saya dan fareeza ialah BERSENAM! Waa, mesti abah suka anak dara yang teramat malas nak bersenam ni tiba-tiba merajinkan dirinya bersenam. Huh! Esok, kami akan berjogging kat taman permainan kat UIA tuh! Wah, hebat kan kami! *masalahnya plan lepas jogging nak breakfast kat kedai mamak, aci tak macam ni? hee~~*

Ok, ok. Sebenarnya nak cerita benda ni, tapi terlajak cakap pasal result exam eh, eh, silap result screening test la. Lepas tulis nama untuk buat screening test tu, kami berdua duduk la kat kerusi untuk menunggu giliran screening test. Masa tengah tunggu tu, ada seorang sister tanya sister yang bertugas,

"Kena bukak stokin ke masa nak naik?" Maksudnya masa nak naik Body Composition Analyzer tu la. Benda alah tu lebih kurang macam penimbang la, cuma dia boleh analyze banyak benda. Lepas tu sister tu cakap,

"A'ah, masa naik tu, kena bukak stokin."

Lepas dengar kedua-dua sister ni bercakap, saya dah gabra dah. Alah, takkkan nak bukak sarung kaki yang saya pakai ni kot sebab orang yang in charge cehck kami semua ialah orang lelaki non muslim, a chinese. Ada jugak jenguk-jenguk sister yang naik atas benda tu, memang semuanya berkaki ayam, mungkin lebih memudahkan alat tu untuk analyse apa yang ada dalam badan kita kot sebab terus in contact dengan skin kita.

Macam mana ni? Macam tak nak buat test ni je rasanya. Mungkinlah akan ada orang yang akan kata saya ni jumud or kampung or whatever lah, tapi, bagi saya, aurat saya memang tanggungjawab saya untuk menjaganya. Semua pun tahu kaki tu aurat kan. Tapi, alhamdulillah, mujurlah hari ni saya pakai jubah dan biasanya kalau pakai jubah saya pakai kain baju kurung kat dalam. So, saya turunkan kain yang kat sebelah dalam tu untuk tak menampakkan kaki saya yang tak pakai sarung kaki ni. Semua settle! Alhamdulillah....

Memang la, dalam urusan pemeriksaan dengan doktor atau dengan sesiapa la yang nak merawat kita ni, mungkin akan ada aurat kita yang akan terdedah. Mungkin keadaan ni boleh dikira darurat. Tapi, kalau kita mampu nak jaga, jagalah aurat anda semampunya. Saya pun pernah ada pengalaman buat pemeriksaan dengan doktor masa Form 1 dulu kalau tak silap. Masa tu saya ada masalah tulang belakang. So, masa tu jumpa pakar otopedik la. Faham-faham macam mana doktor nak periksa dan rawat tulang belakang saya ni, di mesti akan pegang tulang belakang ni sebelum dijalankan x-ray dan mungkin masa tu baju kita semestinya akan terselak. Saya tak nak cerita detail tapi mungkin anda semua akan faham kan. Takkan tiba-tiba nak halang doktor tu daripada nak periksa kita sebab mungkin akan ada kesan kat badan kita kan kalau kita tak rawat penyakit tu.

Malu memang malu, dah la doktor tu kawan abah. Malu sangat. Saya cerita la kat umi yang saya ni malu dan macam tak nak buat je pemeriksaan selanjutnya, tapi umi cakap, itu memang jobscope doktor dan itu memang cara dia untuk tahu apa penyakit kita sebelum kita dirawat. Abah pun cakap macam tu jugak. Lepas abah cakap baru saya faham, abah cakap takkan la kalau setiap kali nak deal dengan patients, kita perlu cari patients yang sejantina dengan kita je untuk elakkan bersentuhan kulit dan nampak aurat berlainan jantina. Cakap memang senang, tapi secara praktikalnya, memang susah sebab keadaan kat hospital memang tersangatlah sibuk. Baru la saya faham ,yelah masa tu kan budak lagi kan, baru nak meningkat remaja. Hee~~

Tapi, apa-apapun, kalau kita tak berada dalam keadaan tak darurat, berusahalah sedaya upaya untuk menjaga aurat anda kerana ia tanggungjawab anda dan anda akan dipersoalkan atas setiap apa yang dipertanggungjawabkan ke atas anda di akhirat kelak. Ingat, tutuplah aurat anda dengan sempurna, mungkin ianya sukar dan pahit bagi sesetengah orang, tapi ingatlah, akan ada manisnya di kemudian hari. Ingatlah azab Allah ke atas sesiapa yang tak menjaga auratnya. Ingat, jangan fikirkan apa pandangan orang terhadap anda, tapi fikirkan apa pandangan Allah terhadap anda.


notakaki :: Saya tengah homesick ni, tapi kan tak sabar tunggu hari selasa ni sebab saya balik Kelantan hari tu. Wah, bestnye!

notakaki :: Untuk makluman semua, saya telah bertukar bilik dari 216 C ke 422 C. Naik 2 tingkat. Tak apa, sambil naik tangga sambil bersenam kan, betul tak? Sekarang roomate baru saya ialah Aqilah. InsyaAllah, kami akan menempuh satu sem ni bersama-sama, kan qilah? Jemput la datang bilik, bawak makanan sekali ye.

2 sila..silakan komen..:

sisIzzati said...

sila sediakn makanan pada
lawatan beta nanti

alah tggi sgt nk naek la dr.tirah
hehe sediakam eskelator bleh??

athirahariffin said...

eh, eh..patut tuan hamba la hok sedio makane..
hehe, tuan rumah takde dapor, x leh masok..tetamu la hok bui makane nyo...
ak dok tgh wat doh eskalator tuh..
nok suruh mum mari la, tok se doh tgk saim ak jatuh belebok atah tanggo po ai tu..
hee~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com