Wednesday, March 9, 2011

satu kesilapan

Situasi 1:

A: Eh, wanita wajib ke pakai stokin.

B: Aku tak pasti pasal hukum hakam ni, tapi setahu aku wanita hanya boleh dedahkan muka dan tapak tangan je.

A: Tapi hari tu aku pergi pasar, aku jumpa makcik pakai jubah, tudung labuh, dia tak pakai stokin pon, tak tutup pon kaki dia.

B: …………

Situasi 2:

A: Eh, wajib ke tutup aurat dengan abang ipar?

B: Aah. Wajib tutup aurat dengan abang ipar, sebab kita bukan muhrim dia.

A: Tapi ada kawan aku tu, budak baik. Memang jaga lah aurat dia, dia cakap depan abang ipar dia tak paka tudung pun.

B: ………………………

Situasi 3 :

A: Eh, keluar berdua-duaan dengan makwe tak baik kan?

B : Aah. Kita dilarang berdua-duaan dengan wanita yang bukan muhrim kita.

A: Tapi kenapa ketua Badar ( Badan Dakwah dan Rohani) sekolah aku dulu selamba je dating ngan makwe dia.

B: …………………….

Satu kesilapan umat islam zaman sekarang adalah melihat islam itu pada diri seseorang. Seseorang yang dicop budak dakwah dan budak baik akan dijadikan sebagai hujah untuk menyokong hujah yang dicipta sendiri. Ya, ia berlaku kerana adanya umat islam yang tidak mengamalkan islam sepenuhnya, mengambil perkara yang dirasakan mudah dilakukan sahaja. Telah berfirman Allah s.w.t dalam al-quran;

” Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah ke dalam Islam secara keseluruhan dan janganlah kamu ikuti langkah-langkah syaitan. Sungguh, ia musuh yang nyata bagimu.” [ Al-Baqarah 2 : 208]

Allah s.w.t telah mengingatkan kita untuk masuk ke dalam Islam secara keseluruhan. Tidak ada firman yang memerintahkan umat islam untuk memilih melakukan perintah mana yang dirasakan sesuai.

Bagi yang merasakan berat untuk menutup aurat sepenuhnya, bagi yang rasa berat untuk melaksanakan perintah Allah sebaiknya, usah menciptakan hujah sendiri, jangan budak dakwah dijadikan bahan untuk membuktikan hujah anda betul.

Kerana manusia itu tidak semua sempurna, jangan meletakkan kepercayaan anda pada islam melalui seseorang manusia sahaja.

Kerana Islam itu agama yang sangat suci, yakinilah bahawa setiap yang ada pada islam itu punya hikmah untuk memberi kebaikan kepada kita dan seluruh umat Islam.


Article taken HERE.

5 sila..silakan komen..:

Wan Zahidah said...

aah kan..bru perasan semua nih.thanks!

nurulhusna said...

=)

bagos. rajin update blog. gembira melihat perkembangan anda!

athirahariffin said...

wan :: betol..masa trah baca artikel ni pun trah rasa cam tu..tu yg rasa nak share tu..

kak husna :: sekadar berkongsi kak,masa lapang banyok rumoh ni.. :)

srikandi ISLAM said...

bagus2..

athirahariffin said...

mirah :: buke aku hok tulis ni, just sharing what i've read..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com