Thursday, March 24, 2011

tahniah !


Tahniah pada calon-calon SPM yang dapat result semalam. Walau apapun result anda, yakinlah bahawa ianya adalah yang terbaik buat anda. Itu adalah perencanaan Yang Maha Esa.

Alhamdulillah, atas berkat doa umi abah, adikku Imran berjaya mendapat 10A+ dalam SPM, pelajar terbaik SIC (Sultan Ismail College). Dulu, adikku, Amir mendapat pelajar terbaik SIC. Kini, giliran Imran pula.

Bukan ingin membangga diri, kerana ini bukan kejayaan aku. Ini memang bukan kejayaan aku, namun aku titipkan bicara di sini seikhlasnya buat tatapan adikku, Imran, juga adik-adikku yang lain.

Alhamdulillah, syukur aku panjatkan padaMu. Betapa aku tahu dia sangat ingin membuktikan seorang yang hafal Quran bukan hanya mempu melontarkan ayat-ayat suci Al-Quran, berhujah mengenai Islam, tapi mampu untuk mendapat gelaran pelajar terbaik.

Post ini khas aku tujukan buatnya. Betapa aku ingin dia tahu yang aku selalu mendoakan kejayaannya.

Dulu, masa umi mahu pindahkan Imran ke sekolah lain, atas sebab umi mahu Imran tinggal di rumah, Imran memilih untuk belajar di SIC, bukan di Maahad Muhammadi Lelaki. Berpindah semasa Tingkatan 5, dari pelajar Maahad Tahfiz Sains ke sekolah kawalan biasa, yang semuanya lelaki. Bukan sekolah Yayasan Islam Kelantan (YIK), bukan jua sekolah agama.

Pelik kan, dari sekolah tahfiz sains ke sekolah biasa. Tapi aku tahu, dia ada harapannya yang tersendiri. Di SIC, dialah imam solat, dialah jua imam solat tarawih di bulan Ramadhan di masjid. Dia ingin menunjukkan bahawa orang yang menghafal Quran mampu melakukan segalanya, baik dari segi sukan, bahas dan yang lain-lain.

Dia ingin buktikan pelajar sekolah Yayasan Islam Kelantan (YIK) bukan sembarangan. Tahniah pada Tok Guru Nik Aziz kerana dialah yang mengasaskan Maahad Tahfiz Sains (MTS).

Tahniah juga pada 2 orang pelajar MTS yang berpindah ke SIC, Kamil dan Amirul, atas kejayaan 10A.

Tahniah juga buat seorang lagi pelajar terbaik SIC, Liew Hong Kheng atas kejayaan 10A+.

Tahniah juga pada 2 orang pelajar di MTS yang mendapat 10A+, even aku tak kenal siapa mereka.

Tahniah juga buat SMKA Naim Lilbanat kerana mendapat tempat ke 2 di negeri Kelantan. Haa, hebat sekolah aku!

Tahniah juga buat pelajar Maahad Muhammadi Lelaki, Farhan yang berjaya mendapat keputusan 11A+. Aku tahu sebab dia adalah kawan sekolah rendah adik aku dulu masa di Sri Aman.

Berita pasal kecemerlangan budak YIK ni tak akan pernah diceritakan dalam berita semasa negara kita. Pelik betul ! Walau aku bukan budak YIK, tapi aku suka dengan mereka, dengan perangai mereka. Mereka cemerlang akademik dan cemerlang sahsiah. Lain dengan aku yang sekolah agama biasa ni. Nampak sangat aku ni tak baik kan, kan.

Pesan Tok Guru Nik Aziz Nik Mat dalam status facebooknya, burulah kejayaan di dunia dan carilah jua kejayaan di akhirat! Ini pesanan buat diri aku jua...


notakaki :: Kalau aku nak husband perangai macam adik aku boleh tak? heee~~

notakaki :: Geram dengan Utusan yang salah melaporkan pasal berita adik aku. Memang aku tak percaya sangat pun Utusan ni.

13 sila..silakan komen..:

srikandi ISLAM said...

imran ariffin....smk kubang bemban????

ish3

memmang ah

athirahariffin said...

tu ah...x po la..
tp gak ak jadi koho tok cayo dgn utusan..

ma ak oyak dia pejabat pendidikan akan ado list namo pelajar cemerlang n skoloh dio skali..n list namo tu dari JPN..sure betul..

takkan copy paste dari list namo pun buleh buat careless mistake kot..
hadoai~~

mariah said...

Boleh pula salah ye.. emm, diorg terlepas pandang kot.. semangat nak establish :).. tahniah pd adik akak, sy pun nk anak lelaki mcm tu nanti, insyaallah.. (xkawin pun lagi ngeh..ngeh..

athirahariffin said...

adik umur brape dik?
amik result spm gak eh?
tu la, husno dzon, terlepas pandang..
tp mmg akak tak percaya sgt dgn utusan ni..

huu. btw, thanks eh, nati akak ckp kat adik akak..

ハリス said...

tahniah..

athirahariffin said...

thanks..ni kejayaan adik..alhamdulillah ^^,

mujahidah solehah said...

tahniah bwt Imran =)
masok paper kan?hoho
meme baka bijok2 =)

athirahariffin said...

alhamdulillah..
ni berkat doa umi abah n berkat Quran hok dio hapal..
trah dok bijok po dio..
biaso2x jah kito.. ^^,

athirahariffin said...
This comment has been removed by the author.
sisIzzati said...

tirah..aku pun nk supo dio jgk bleh??haha

tahniah buat imran n kakaknya
skali!! kakak borek,adik rinrik

revelankah??

athirahariffin said...

kalu ak jupo ak amik dulu..
pah kalu ak jupo sore lg aku wi ko mum plok..
haha..sene2x jah..
ingt sene ko nok cari tok laki..
huhu..

peribahaso mai mano pulok mum amik tu..
doa la deh..
adik ak juruh bijok dok po ak..
ak ni dok mano la~~

Afiqah Zulkifli said...

omedetou gozaimas! ;)

athirahariffin said...

waa..cakap jepun da piqa skrg ye..
nway, thanks..
alhamdulillah, ni kejayaan adik ni..^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com